Return on Investment. Wat je in je business stopt, moet er ook uitkomen…

Regelmatig vragen klanten mij wat de return on investment van onze social media inspanningen is.

Ik begrijp dat wel, je investeert maandelijks een bedrag en je wil graag resultaten behalen (lees: meer klanten, lees: meer geld op je bankrekening). Je wil je investering dubbel en dwars terugverdienen. Logisch.

Anders heeft het toch geen zin om al die moeite te doen: wekelijks blogs schrijven, vloggen, mensen proberen ‘over te halen’ om je product te kopen?

Maar ik kan het je dus niet zeggen. Ik moet je een antwoord schuldig blijven. Bovendien weet je toch ook niet wat de return on investment van je telefoon is, behalve dat je er beter bereikbaar door bent en de wereld dichter bij je komt?

Heeft het dan geen zin om je bezig te houden met social media?

Ja zeker wel! Maar ik ga je niet beloven dat je meer geld gaat verdienen. Ik beloof je alleen dat je beter online zichtbaar bent. En ik beloof je dat, als je meer en beter zichtbaar bent, mensen je beter weten te vinden. En ik beloof je dat als je dan ook nog een goed aanbod hebt en jezelf helder profileert en de juiste doelgroep voor ogen hebt, mensen zich eerder aangesproken zullen voelen. Beter zichtbaar zijn biedt een grotere kans op in contact komen met de mensen voor wie jij iets kunt betekenen. En dat is heel belangrijk. Als je de juiste klanten wilt. Niet meer klanten, maar betere.

Maar het gaat dus niet vanzelf. Verre van. Om van onbekenden vrienden te maken en van vrienden klanten en van klanten ambassadeurs, zoals mijn business coach Ninke van der Leck dat zo mooi zegt, moet je veel van jezelf laten zien en veel weggeven. En dan met name inspiratie. Jouw inspiratie is gratis voor anderen. Voor jouw kennis mag je klanten een factuur sturen.

En soms moet je best lang inspiratie zaaien om echt goed te kunnen oogsten.
Ja lekker dan, denk je bij jezelf. Ik wil zekerheid. Ik wil dat wat ik erin stop er ook uitkomt.
Snap ik.

Wat kun je doen om te zorgen dat je überhaupt return on investment hebt?

Mijn antwoord: aandacht geven.

Of je nu een tijds- of een financiële investering doet (tijd is tenslotte ook geld) het gaat om aandacht geven. Dat zou je grootste investering moeten zijn. Dus niet zomaar wat blogjes online knallen (zenden, zenden en en passant inspireren). En dan maar wachten tot de likes en comments binnenstromen. Maar de interactie met je lezers aangaan. Reageren op blogs en berichten van anderen. In gesprek gaan. Converseren. Maar vooral aandacht besteden en interesse tonen in de ander.

Want, het is niet vanzelfsprekend dat mensen je bericht liken, hoe weinig moeite dat ook lijkt te kosten. Het feit dat mensen die kleine moeite doen, betekent dat ze je zien. En dus is het fijn als zij zich ook gezien voelen door jou. Want pas dan kan er een band ontstaan.

LinkedIn is online netwerken. Ga jij op een netwerkborrel ook in een hoekje staan en niet reageren als iemand je een aardig compliment geeft of een gesprek met je wil aangaan? Nee toch? Waarom negeer je mensen op online netwerken dan wel? Laat mensen weten dat je het waardeert. Dat waarderen zij dan ook weer.

Oh, en daar moet je niet iemand voor inhuren voor dat netwerken, dat moet je zelf doen. Je stuurt ook niet iemand anders in jouw naam naar een netwerkborrel, of wel? (behalve als je een groot bedrijf hebt natuurlijk).

Hoeveel tijd ben je kwijt met aandacht geven?

Dat ligt aan wat je wilt bereiken.

Ik las een heel interessant blog van social media expert Elja Daee waarin zij schrijft over het nieuwe algoritme van LinkedIn. Daar is namelijk wat mee aan de hand. Mensen die heel actief zijn op LinkedIn met bloggen was het vast al opgevallen. De berichten worden minder goed geliked en gezien. Elja zocht uit hoe dat komt, en kwam erachter de LinkedIn vol inzet op aandacht. LinkedIngebruikers die veel interacteren met hun volgers worden beloond. Waarom? Omdat ze duidelijk laten zien dat ze interesse hebben in hun lezers. Omdat het algoritme interesse meet, kan LinkedIn daardoor beter zien wat jij echt interessant vindt en zal dat meer aandacht krijgen. Aandacht geven betekent dus aandacht krijgen.

Moet je dan je social media beheer niet meer uitbesteden? Tuurlijk wel. Met name de uitvoering kost best veel tijd en daar hoeft je zelf niet bij te zijn. Maar de aandacht voor je lezer, die moet van jou zelf komen.

Je zult ervoor beloond worden. Is het niet met nieuwe klanten, dan is het wel met een grotere zichtbaarheid en meer ambassadeurs. En de kans dat die jouw klant worden is groot.

Dat is je return on investment. Net als in de echte wereld. Als je lief doet, krijg je lief terug.

Wil je meer ROI?

Ga delen, geven, zaaien. Maak daar dan ruimte voor vrij. Wat je aandacht geeft, groeit.

Weet je niet waarmee je anderen kunt inspireren? Check dan mijn Creëer Killer Content e-book of boek een coaching traject of cursus bij me.

Vragen?

Wil je weten hoe ik je kan helpen met het vergroten van jouw online zichtbaarheid (en met name ook het vinden van je why en het formuleren van jouw verhaal zodat je meer aansluiting vindt bij je ideale klant)? Stuur me dan een berichtje of zet je vraag onder dit bericht. Ik hoor graag van je!

Geef een reactie