Welke reis ben jij aan het maken?

Hero's Journey

Hero’s Journey

Ik ben altijd gefascineerd geweest door verhalen. En door reizen. Ik heb niet voor niets Recreatie, Toerisme en Cultuur gestudeerd en me uiteindelijk in Film- en tv wetenschappen en dramaturgie gespecialiseerd. Sinds een jaar heb ik mezelf Personal & Business Story Coach (ook wel golddigger) genoemd en ben ik me intensiever gaan verdiepen in hoe verhalen 'werken'. Daarbij kom je dan al gauw terecht bij de Hero’s Journey. De Hero's Journey of De Reis van de Held is bedacht door Joseph Campbell (hoogleraar in de mythologie en schrijver, die leefde van 1904-1987). Campbell deed onderzoek naar verhalen en ontdekte dat alle verhalen eigenlijk hetzelfde zijn opgebouwd. Of het nu filmverhalen, sprookjes, sages, mythes, legendes of lifestories zijn. Campbell vergeleek 1000 verhalen en schreef daarover het boek The Hero with the Thousand Faces.

Het patroon dat hij ontdekte was het volgende: alle verhalen beginnen met een held die een normaal, alledaags, leven leidt. Alles koek-en-ei. Maar dan gebeurt er iets. Er komt een uitdaging op zijn pad: een groot dilemma, probleem, crisis (burn-out, ziekte, faillissement, scheiding, overlijden van dierbare, kan van alles zijn). Daar moet hij mee dealen (moed verzamelen, de strijd aangaan, bedenken hoe hij uit deze situatie kan komen). Het probleem vereist actie. En there's no way back. Hij gaat op pad/queeste/reis/zoektocht/retraite. Uiteraard is het pad geen suf landweggetje....Onderweg komt hij demonen, draken, duivels en andere obstakels tegen. Deze ontberingen moet hij overwinnen: door moeilijke keuzes te maken, bergen te beklimmen, beren aan de kant zetten, rivieren te kruisen en draken te verslaan. Dat hoeft hij niet alleen te doen. Tijdens de reis kan hij hulp ontvangen of inschakelen van ‘allies’ (helpers). Soms ontvangt hij ongevraagd hulp of blijkt de oplossing veel dichterbij te zijn dan gedacht. Namelijk in hemzelf. Hij wist het antwoord altijd al, maar hij moest de reis maken om dat in te zien.

Uiteindelijk keert de held van zijn reis terug naar zijn of haar oude wereld. Voor hem zal deze oude wereld nooit meer hetzelfde zijn en voelen als een nieuwe wereld. Zijn wereldbeeld is sowieso veranderd. De held is wijzer geworden. En het goud aan ervaringen en leermomenten dat de held heeft verzameld mag hij gaan delen met de mensen die hij tegenkomt in deze nieuwe wereld. Zodat hij een helper wordt op hun heldenreis.

Je bent je eigen 'Hero; en je hebt je eigen reis te maken

In jouw eigen leven ben je natuurlijk zelf de Hero en krijg je zo je eigen uitdagingen en obstakels op je pad. Die moet je zien te overleven en uiteindelijk kom je daar wijzer uit. Dat is de bottomline.

Wie wil jij zijn in jouw leven, in jouw business? Wie jouw alter ego/held? Wat is jouw uitdaging? Op welke zoektocht ben jij momenteel? Wat zijn de obstakels en draken op jouw pad? Waar ben jij bang voor? Wat houdt jou tegen om echt jezelf te zijn? Wie zijn jouw tegenstanders? En wie zijn jouw helpers? Wat hebt jij nodig om jouw queeste te volbrengen?

De wijsheid/kennis/ervaringen die je op je pad rijker wordt neem je mee terug en mag je vervolgens delen met je omgeving. De zoektocht naar jouw 'bliss' (dat wat jou rijk maakt in de breedste zin van het woord) en het teruggeven daarvan aan anderen is je levensdoel. En dat kan dus groots en meeslepend zijn, maar ook klein en schijnbaar onbetekenend. Voor een kleine groep kan dat wat jij te geven hebt van onschatbare waarde zijn. Stel je voor dat jouw jongere ik dit geweten had?

Deze manier van naar het leven kijken zat er bij mij altijd al ingebakken, maar begint steeds meer betekenis te krijgen.

De logica van geluk

Tijdens een masterclass van Mo Gawdat (directeur van Google X en schrijver van het immens populaire boek Solve for Happy/De Logica van Geluk) werd ik alleen nog maar enthousiaster over deze manier van levensbeschouwing. Mo kan ontzettend boeiend vertellen over geluk, de zoektocht naar geluk en welke zaken ons daarbij in de weg staan.

Geluk is volgens Mo overigens niet een soort permanente staat van opperste blijheid, fun en hiephiephoera, maar een serene staat van zijn, waarin je content (tevreden) bent met wat er is. Niks extatisch of hoogdravends maar ook niet saai en verveeld. Gewoon helemaal prima. Zijn formule voor geluk (die heel veel raakvlakken heeft met oa. het boeddhisme), is echt mindblowing eenvoudig:

Geluk is het gevoel dat je hebt als dingen aan je verwachtingen voldoen

Als je namelijk meer verwacht dan er wordt ingelost, voel je teleurstelling, verdriet, verveling (negatieve gevoelens). Als de gebeurtenissen boven verwachting zijn, dan kan je je tijdelijk een enorme mazzelaar of een blij ei voelen, maar dat gevoel en de verwachtingen zijn meestal maar van zeer korte duur.

Voorbeeldje:

Als het keihard regent op je trouwdag ben je vermoedelijk behoorlijk teleurgesteld en verre van gelukkig. Als je een prachtige tuin hebt aangelegd en je zit zonder water en het begint keihard te regenen, dan juich je de regen toe als een welkom cadeau.

De situatie is hetzelfde: het regent keihard, maar jouw gevoel erover is totaal verschillend.

Wat maakt jou gelukkig of ongelukkig? Niet het feit of de situatie zelf, maar de manier waarop je naar de situatie kijkt...

Hmm....daar heb je dus gewoon invloed op. Hoe cool is dat?

Wat mij ook aansprak in Mo’s boek (dat ik als mijn bijbel beschouw) is dat hij de mens ziet als een avatar in zijn eigen leven.

Het leven is een game en jij moet als avatar allerlei obstakels overwinnen om naar een next level te kunnen. Er komen allerlei challenges op je pad die je moet aangaan om te leren wat jij in je leven te leren hebt. Pas als je jouw persoonlijke les echt snapt, mag je door naar de volgende les. Als je hardleers bent krijg je bepaalde challenges dus meerdere keren aangereikt. Maar je kunt soms ook niet verder omdat je ergens op je pad nog een sleutel had moeten vinden, of een opdracht moest vervullen. Dan moet je even terug naar het vorige level om die tool op te halen. Met de tools en inzichten kom je telkens een stap verder.

Het is ook de bedoeling dat je de tools inzet waar dat nodig is. Je krijgt de tools die jij moet hebben. Jouw avatar begeeft zich zo over zijn eigen pad en komt uiteindelijk op het hoogste level uit. En dan is het game over en mag je weer van voren af aan beginnen.

De kwartjes vielen

Voor mij vielen bij het onderzoeken van mijn eigen Hero’s Journey heel veel dingen op hun plek. Kwartjes vielen als een malle.

De reden waarom ik film- en tv wetenschappen heb gestudeerd, jarenlang in een boekhandel werkte, boek editor en tekstschrijver werd en nu mensen help om hun authentieke verhaal te vinden en daar woorden aan te geven. Ik hou gewoon echt van verhalen. En ik verzamel er zoveel mogelijk. Daarom interview ik ondernemers voor mijn platform De Rijke Meisjes over wat hen rijk maakt. Dat geeft mij de kans om mooie verhalen te delen, en hen om hun kennis en inzichten te verspreiden. Win-win.

Iedereen heeft zijn eigen Hero's Journey en het is jouw uitdaging om uit te vinden wat jij mag teruggeven aan de wereld. Welk goud jij in je hebt en mag gaan delen door middel van verhalen (content voor social media).

Wat is jouw verhaal? Welke journey ben jij aan het maken?

Laat het weten in de comments…

Wil je meer weten over de Hero’s Journey?

De documentaire Finding Joe is geïnspireerd op de theorie van Joseph Campbell. Je kunt hem vinden op mijn inspiratiepagina. De komende tijd zal ik meer delen over mijn eigen Hero’s Journey. Weet je hoe mijn alter ego heet? Rijk Meisje (hoe verrassend :-)).

Wil je meer weten over hoe ik jou kan helpen met het vinden en verwoorden van jouw authentieke verhaal? Maak dan een afspraak voor een 30 minuten Zoomcall met Cat.

 

Geef een reactie