Wat maakt jou rijk? – Cat Colnot

Cat Colnot (48) noemt zichzelf een rijk meisje in de brede zin van het woord. Ze woont in Amsterdam en is happy single.

Cat is eindredacteur van het platform De Rijke Meisjes, een plek waar ondernemende en inspirerende mensen hun echte verhaal over ondernemen, rijkdom en geluk kunnen delen.

Met haar bedrijf Chicarica Producties (Chicarica betekent Rijk Meisje in het Spaans) helpt ze ondernemers om hun authentieke verhaal te vinden, te verwoorden en te delen (on- en offline).

Ik ben eigenlijk een golddigger, ik probeer het goud bij mensen te vinden en naar boven te halen. Iedereen heeft goud in zich; bijzondere verhalen, inzichten, kennis, talenten, waarmee ze anderen zouden kunnen inspireren en die ze zouden moeten delen met de wereld. Die verhalen fascineren me. Wat drijft mensen, wat maakt ze bang, wat motiveert ze, wat hebben ze te bieden aan de wereld? Mijn bedrijf is ontstaan uit mijn frustratie over het feit dat ik zoveel mensen met supermooie verhalen en ongelooflijk grote dromen die geen idee hebben dat ze goud in zich hebben. En als ze het wel weten dan durven ze het vaak niet te laten zien. Dat is zo zonde. Dan wil ik ze door elkaar schudden en roepen “kom eruit, laat jezelf zien, hou al die kennis en inzichten niet voor jezelf.” Ik wil en kan helpen om het wel te delen.

“Mijn missie is geslaagd als mijn klanten na coachinggesprek of brainstormsessie een beter idee hebben over wat ze echt te bieden hebben, welke richting ze op moeten met hun bedrijf, en daar woorden aan weten te geven. Het is zoveel makkelijker om je ideale klant te vinden als je je visie en missie helder hebt.”
De essentie van iemands verhaal boven krijgen, dát is het doel, ook als ik boeken/blogs edit of ondersteun bij het creeeren en schrijven van verhalen. Via social media slingeren we dan dat verhaal de wereld in, zodat we de zichtbaarheid vergroten.”

“Als je zichtbaar wil zijn moet je jezelf laten zien, zo simpel is het. Ik merk dat veel ondernemers het niet durven. In eerste instantie omdat ze hun verhaal niet helder hebben, ze twijfelen of hun klanten wel op ze zitten te wachten, ze denken dat je als merk profileren (wat personal branding is) opschepperig is.”

“Waar moet ik het dan over hebben?” is een van de meest gestelde vragen.

"Veel ondernemers hebben niet in de gaten hoeveel fantastische kennis ze te delen hebben (of weten niet hoe ze die kennis kunnen verwoorden). Ze hebben geen idee hoe rijk ze zijn, hoeveel ze de wereld te bieden hebben! Want grappig genoeg gaat bij social media helemaal niet om jou; het gaat om wat je te bieden hebt. Mijn advies is dus ook, denk na over hoe je jezelf profileert, doe dat met een gedegen strategie, maar ben en blijf jezelf, en deel dingen waar mensen echt iets aan hebben. Dan komt de rest vanzelf.”

Even wat anders…Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Tot de crisis in de jaren ’80 hadden wij het thuis goed. Na een faillissement als gevolg van de crisis, brak er een moeilijke tijd aan, waarin mijn ouders de eindjes aan elkaar moesten knopen. Ineens was geld niet meer vanzelfsprekend. Ik ben mijn ouders dankbaar voor het feit dat ze me geleerd hebben dat geld niet het belangrijkste in het leven is. Maar toen ik op mijn 19e uit huis ging had ik wel genoeg van het dubbeltjes omdraaien en spendeerde ik al mijn studiegeld aan het kopen van eten en spullen.”
“Hoewel ik meerdere baantjes had, kwam ik altijd geld te kort. En ook toen ik een goede baan kreeg vond ik het lastig om met een budget te leven. Ik heb altijd een haat-liefde verhouding met geld gehad. Als ik het had moest ik er zo snel mogelijk vanaf. Het gaf me extreem veel stress. Inmiddels heb ik geleerd mijn geld uit te geven aan wat ik belangrijk vind en me niet meer te laten leiden door koopverslaving. Sinds ik een eigen bedrijf heb is mijn verhouding met geld een stuk beter, maar er is nog steeds ruimte voor groei. Ik zie geld nu als energie en als bedankbriefjes. Dat maakt dat ik er veel vrolijker van word. Mijn mantra: geld en geluk stromen moeiteloos mijn leven in, helpt ook mee om mijn liefde voor geld aan te wakkeren. Nu ik niet langer uitga van schaarste ervaar ik sowieso veel meer overvloed in mijn leven. Niet alleen op het gebied van geld.”

Als je geld hebt, waar geef je dat aan uit?

“Naast mijn huur en vaste lasten zijn een kopje koffie buiten de deur drinken, regelmatig uit eten gaan en zoveel mogelijk reizen mijn belangrijkste kostenposten. Vroeger was mijn huis ingericht met alleen maar gekregen en 2e hands spullen. Voor mijn nieuwe mini studio heb ik voor het eerst geld uitgegeven aan meubels. Dat vond ik echt heel lastig, hoewel ik wel erg blij ben met mijn keuzes. Ik spendeer mijn geld eigenlijk het allerliefste uit aan belevenissen. En dan ga ik voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Liever eens in de week superlekkere koffie van White Label dan elke dag een laf bakkie troost in een duf koffietentje.”

“Datzelfde geldt voor mijn boodschappen. Ik koop liever biologisch, gezond en verantwoord dan veel en goedkoop. Als de biefstuk niet bio is, eet ik hem niet. Als dat inhoudt dat ik daardoor veel minder vlees eet is dat alleen maar goed. Ik eet en leef zo bewust mogelijk. Kwaliteit en levensgenieten gaan ver boven veel en vaak. Overigens geef ik aan sommige dingen makkelijker geld uit dan aan andere dingen. Zo kan ik maanden twijfelen over sneakers terwijl ik zonder nadenken een nachtje in een luxe hotel boek omdat ik zin heb om een stad te gaan ontdekken. Niks heerlijker dan dat soort spontane acties. En dan met mijn mobieltje door de stad struinen, foto’s maken en een mini vakantie vieren. Dat ik daardoor dan soms geen geld heb voor een echte vakantie maakt me niet zoveel uit. Ik geniet liever in het moment. Je kan morgen wel onder een tram komen. Heb je toch mooi nog even dat avontuur meegepakt.”

Wat doe je met je laatste tientje?

“Dat geef ik uit. Aan een tijdschrift of een luxe bakje koffie.”

En wat als je een tientje op straat vindt?

“Als het me zou overkomen, dan geef ik het uit aan een belevenis, niet aan spullen.”

Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?

“Als geld geen rol zou spelen zou ik hetzelfde doen als ik nu doe. Ik ben zo blij met mijn zelfgecreëerde baan. Maar ik zou wel veel meer gaan reizen. Ik heb er altijd van gedroomd om heel veel van de wereld te zien. Toen ik begin 2019 mijn huis verkocht besloot ik deze droom waar te maken en voor altijd uit mijn koffer te gaan leven. Ik gaf al mijn spullen weg aan mensen die het harder nodig hadden dan ik, en begon aan mijn digital nomad leven. Ik deed veel van wat op mijn wensenlijst stond, ging naar Bilbao (Guggenheim museum!), woonde een tijdje op IJburg (hoe is het om aan het water te wonen in een heel groot huis), ging naar Londen, woonde een dikke maand in Antwerpen, een maand in Miami en een maand in Bali en tussendoor logeerde ik bij mijn ouders en in mooie hotels in Amsterdam. Het was allemaal even gaaf, ik heb echt genoten van de reizen en het vrije leven.”

“Ik droomde altijd al van een leven op slippers, voetjes in het zand, nooit een jas aan hoeven en elke dag genieten van de zon.”

"Met name de eilanden in de Stille Zuidzee en tropische plekken als de Seychellen en Paaseiland staan hoog op mijn lijst. Ook zou ik graag een huis aan zee willen. Het liefst in een warm land. Daar zou ik dan in de wintermaanden gaan wonen, want die Hollandse winters zijn niks voor mij.”

Ook zou ik graag mijn eigen huis ontwerpen. Ik heb iets prachtigs in mijn hoofd, maar het is onbetaalbaar om te bouwen. Als ik geld genoeg zou hebben dan zou deze droomvilla werkelijkheid kunnen worden. Het gaat me er overigens niet om daar dan permanent te wonen hoor. Ik deel het graag, en ik ben ook blij met een kleine pied-à-terre in een toffe stad of een knus boerderijtje met een tuin (met hangmat) en een woonkeuken waar het zoete inval is ;-). En voor de rest heb ik eigenlijk al best een tof leven.”

Waar word je blij van?

“Ik word echt blij van mensen te laten zien dat ze mooi zijn zoals ze zijn, dat ieders verhaal de moeite van het vertellen waard is en dat wat ze in dit leven te doen hebben de moeite waard is. Ik vind het geweldig om samen met hen te ontdekken wat hun ‘waarom’ is, en hoe ze dat kunnen uitdragen. Het zou geweldig zijn als iedereen echt durft te geloven dat je in het leven kunt doen wat je wilt, dat je je hart mag volgen en dat je mag doen waar je het allergelukkigst van wordt. En dat de meeste dingen die je te bieden hebt al in je zitten. Je bent zoveel rijker dan je denkt!”
“Ik heb veel bewondering voor ondernemende mensen omdat er moed voor nodig is om te ondernemen. Het durven gaan voor je missie en die uit te dragen aan de wereld. Daar help ik graag aan mee. Op welke manier dan ook. Door strategisch mee te denken over hoe je creatieve content kunt creëren. En ook door deze verhalen een platform te geven via De Rijke Meisjes. En zo anderen te inspireren om ook hun hart te volgen en dromen werkelijkheid te maken. Het leven is te kort om het bij dromen te houden. Maak er daden van!”

Wat maakt jou rijk?

“Zo ontzettend veel dingen maken mij rijk. Ik ben echt een rijk meisje in heel veel opzichten. Sinds ik de diagnose chronische leukemie kreeg in 2005 ben ik nog meer dan daarvoor de dag gaan plukken en mijn zegeningen gaan tellen. Leven met chronische ongeneeslijke kanker is, hoewel ik daar meestal mooi weer over speel, niet super relaxt. Ook op andere gebieden loopt het leven niet altijd op rolletjes. Maar dankzij een boel lieve mensen in mijn omgeving kom ik toch telkens uit diepe dalen gekrabbeld en daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik kan (hoewel dat een vet cliché is) uit ervaring zeggen: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’. Ik realiseerde me eigenlijk direct dat ik niet mijn ziekte ben, ik héb een ziekte. Hoe ik daarmee omga is aan mij.”
Jarenlang heb ik in de survival modus geleefd en pas sinds november 2018 kan ik zeggen, ik leef echt. Daarom heb ik op Bali ook mijn eerste tatoo laten zetten. “Alive”.

“Ik ben gezegend met twee hele toffe, enorm creatieve en inspirerende ouders, die nog steeds gelukkig getrouwd en gezond zijn en waarmee de band in de jaren alleen maar sterker wordt. Ik heb twee geweldige broers waar ik enorm trots op ben. Niet alleen omdat het gave en relaxte gasten zijn maar ook omdat ze geweldige mannen (van hele leuke vrouwen waar ik ook heel blij mee ben) en vaders (van de allerliefste neefjes en nichtjes) zijn. Ik ben dus ook een trotse zus, schoonzus en tante.”

“Ik ben ook dankbaar voor mijn vrienden die er altijd voor me zijn. Ondanks het feit dat ik altijd denk dat ik alles alleen moet kunnen oplossen en ze niet om hulp hoef te vragen. Ze steunen me, vinden me soms supereigenwijs, geven me een schop onder mijn kont en ze zijn blij voor me als ik blij ben. Oprecht en eerlijk.”
“Ik heb zoveel toffe mensen in mijn leven en ik kom dagelijks nieuwe toffe mensen tegen. Het is zo gaaf om mensen soms maar voor een kort moment op je levenspad tegen te komen, een verhaal te delen en weer ieder zijn weg te gaan. Ik geloof dat je een levenspad bewandelt waarop mensen soms een kort en soms heel lang een eindje met je oplopen. Om je een spiegel voor te houden, iets moois mee te geven of iets te leren. En elke ontmoeting is een ervaring en een cadeautje dat je mag koesteren.”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Sinds ik in aanraking ben gekomen met Permanent Beta is er heel veel in mijn leven veranderd. Permanent Beta betekent “Nooit af“. De gedachte is dat alles zo snel gaat in de hedendaagse maatschappij, dat tegen de tijd dat het “af” is, het allang achterhaald is. Durf daarom gewoon te beginnen aan iets en laat de gedachte dat het af moet los. Noem het een experiment en ga gewoon ‘kutten en klooien’. En als het niet lukt, niet werkt, niet leuk is, stel het dan gewoon bij. Voor mensen met faalangst en perfectionisme (moi) is deze levenswijze echt ideaal. Ineens durf ik alles. Want he, ik doe ook maar wat. (p.s. het boek Nooit af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is een echte aanrader).”

“Koester alles wat goed is in je leven. En leer van wat minder goed gaat.”

“Lees The Four Agreements van Don Miquel Ruiz. Een van de meest inspirerende boeken die ik ooit gelezen heb. Over het geheim van communicatie en van het leven.”

“Lees of luister (want hij heeft zo’n leuke stem) Solve for Happy van Google X baas Mo Gawdat. Over de logica van geluk. Een van meest heldere, praktische en inspirerende boeken over geluk. Het is zo’n beetje mijn bijbel, ik ben het aan het bestuderen, zo boeiend vind ik het.”

“Pluk de dag. Volg je gevoel.”

“Als je een lastige periode doormaakt, probeer dan toch elke dag iets op te schrijven waar je blij van wordt, wat je rijk maakt of waar je van geleerd hebt. Een inzicht, inspiratie, een beeld of een gedachte. Schrijf dit op een gekleurd papiertje en stop het in een glazen pot. Je zult zien dat je over een tijdje een pot vol gekleurde briefjes hebt….allemaal koestermomenten bij elkaar. Een pot vol dankbaarheid.”

“Durf jezelf te laten zien! Ga lekker schrijven, maak een video van jezelf, vertel anderen over je dromen alsof ze al zijn uitgekomen.”

“Stop met “kan niet” en “ja maar”….ga voor “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” en “ja…en”….het maakt je leven zoveel veel leuker!”

Wil je jouw verhaal over wat jou rijk maakt delen? Als jij een mooi verhaal te vertellen hebt over wat jou rijk maakt, mail me.

Geef een reactie