Misschien ken je die uitdrukking wel: “Het gaat niet om de tent maar om de vent”. Omdat veel vrouwen dit blog lezen, heb ik daar maar even ‘de trut en de hut’ van gemaakt (thanks Hugo voor de inspiratie). En dan bedoel ik trut natuurlijk lief he? Dat begrijp je.
De strekking is: mensen doen zaken met mensen, niet met bedrijven of merken.
En iemand spreekt jou aan omdat:
-je diegene mag
-zijn of haar verhaal je aanspreekt
-je jezelf identificeert met die persoon
-diegene iets heeft of doet wat jij ook zou willen doen of hebben
-diegene vertrouwen wekt
-je hetgeen hij of zij doet bij jou vindt passen
-je geïnspireerd bent door diegene
Bovenstaande zaken hebben weinig met het product te maken. Sterker nog, veel producten en diensten kun je bij verschillende bedrijven en mensen krijgen. Waarom wil je dit product of deze dienst juist van deze persoon afnemen?
Waarom wil ik (en velen met mij) een mobiele telefoon van Apple en niet een Huawei? Huawei maakt hele goede mobiele telefoons en de camera schijnt zelfs beter te zijn dan die van Apple. Ik vind de camera heel belangrijk. Toch kies ik voor Apple. Waarom? Omdat ik trouw wil zijn aan mijn merk en ooit een Apple kocht vanwege het mooie verhaal over de garage van Steve Jobs. Het sprookje over het ontstaan van bedrijven in garageboxen spreekt tot de verbeelding en laat je geloven dat elke droom uit kan komen. Daar ben ik gevoelig voor blijkbaar.
Je bent niet gevoelig voor het product of de dienst maar voor het verhaal rondom de maker ervan. Want dat is wat je raakt. Je bent nu eenmaal eerder geneigd iets te kopen van iemand die jou persoonlijk aanspreekt, waarmee je feeling hebt of waarmee je je graag identificeert. Je gunt het die persoon.
Daarom is het zo belangrijk om je als ondernemer met personal branding bezig te houden. En dan vooral met je waarom. Want jij wil ook dat anderen graag met jou werken. En andersom.
Waarom doe je wat je doet?
Dat is niet voor iedere ondernemer helder. Vaak vergt het enig onderzoek naar het ontstaan van je business idee. Het is niet een rationeel ding. Je why heeft te maken met je intuïtie, je gevoel. Terwijl je ‘wat’ en ‘hoe’ door een ander deel van je brein worden getriggerd. Dat kan je heel goed beredeneren. En nee, zakendoen is niet zakelijk, het gaat altijd over gevoel. Het gaat over het gevoel dat iets of iemand je geeft. Je koopt een product of dienst van iemand omdat het je beter doet voelen over jezelf, omdat jezelf daarmee naar een hoger level kunt brengen.
Overigens zijn de meningen over je why en het verhaal dat erbij hoort, nogal verdeeld. Sommige mensen menen dat elke trigger uit je verleden je kan doen besluiten om een bepaalde richting op te gaan. En dat je het niet kunt terugvoeren op een bepaalde situatie of inzicht. En dat ben ik wel met ze eens. Het gaat mij echter niet om welke trigger het is, maar om welke betekenis jij daaraan geeft. En hoe je dit kunt vertalen naar een verhaal waarmee jouw klant jou echt leert kennen.
En dat moet geen ‘verhaaltje’ zijn, want daar prikken de meeste mensen zo doorheen. Mensen willen graag zaken doen met mensen die geloven wat zij zelf geloven en die geloofwaardig zijn.
Om je why helder te krijgen, en om jouw klant de kans te geven jouw motivatie te begrijpen is het interessant om met kernwaarden te werken.
Welke vijf kernwaarden zijn voor jou belangrijk?
Door vijf kernwaarden te kiezen die echt bij jou passen en bij de manier waarop jij naar je leven, werk en missie kijkt, kom je dichter bij jezelf en komt jouw klant dichter bij jou. Het is sowieso heel fijn om erbij stil te staan of wat je doet bijdraagt aan de zingeving in jouw leven en dat van anderen, en of je de impact hebt die je wilt hebben.Om je why te vinden is het belangrijk om een reisje naar je verleden te maken. Vragen die nuttig kunnen zijn:
-Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
-Welke uitdagingen ben je op je pad tegengekomen?
-Wat heeft ervoor gezorgd dat jij de persoon bent die je nu bent?
-Zijn er bepaalde interesses, taken, details die telkens terugkomen?
-Wat is de rode draad in jouw leven en werk?
Als je de rode draad weet te vinden dan heb je je why zo goed als te pakken. De volgende stap is om dat te verwoorden, zodat anderen begrijpen wat jouw motivatie is en daarop kunnen aan- of afhaken.
Zodra je weet waarom je iets doet ga je aan de slag met de vraag hoe je doet wat je doet. Het laatste onderdeel van een perfect verhaal is onder woorden brengen wat je dan precies doet om dat doel te bereiken.
Een goede manier om je ‘why’ te omschrijven is:
Ik …… (noem wat je doet) ……zodat ……… (de impact die dat op anderen heeft).
Zo coach ik ondernemers om (online) zichtbaar te zijn, zodat zij hun ‘rijkdom’ kunnen delen en daarmee impact kunnen maken.
Ik geef ondernemers graag een podium in mijn blogcommunity www.derijkemeisjes.com, help ze om hun verhaal helder te krijgen en ik deel mijn kennis en ervaring over personal branding en social media met ze zodat zij zelf hun verhaal aan de slag kunnen. Meer weten? Neem even contact met mij op.