De kracht van journallen

‘Journallen’, zoals het schrijven met pen in een schrift van papier wordt genoemd tegenwoordig ;-), wordt door meer en meer mensen onderschreven als een superkrachtige tool om je gedachten te ordenen en je creativiteit te laten stromen.

In de tijd van laptops, schermen en recording devices, willen veel mensen weer lekker oldskool terug naar pen en papier. Dat is niet zo gek, want het is wetenschappelijk aangetoond dat met de hand schrijven hele andere creatieve brainwaves veroorzaakt dan blind typen met tien vingers voor een veel te fel schermpje.

 

Lief dagboek

Zelf ‘journal’ ik sinds ik 10 ben. Mijn eerste dagboekje had een Chinese kaft. Er zat geen slotje op, zoals bij veel dagboeken het geval was. Daarom schreef ik er in eerste instantie vooral dagelijkse huis, tuin en keukendingen in. Vandaag klom Ronnie (mijn dikke rode je-weet-wel-kater) in de boom, we bouwden een hut en we speelden schooltje. ’s Avonds aten we witlof. Dat is mijn lievelingseten. Maandag is de vakantie weer voorbij. Geen zin in school (of wel, dat lag aan op wie ik verliefd was en wat we gingen doen die dag). De geheimen die ik had schreef ik op aparte papiertjes en die stopte ik een klein envelopje dat ik in mijn dagboek plakte. En de bladzijdes waartussen dat envelopje zat plakte ik dan ook dicht. Als iemand het dan zou willen bekijken dan moesten ze het losscheuren en dat zou natuurlijk niet ongemerkt kunnen. Dus my secrets waren safe.

Ik schreef overigens niet elke dag in mijn dagboek. En de echt grote dingen die ik in mijn jeugd meemaakte ontbreken. Mijn dagboek was dus niet om al mijn zielenroerselen te delen blijkbaar.


Mijmerboek

In de jaren daarna is mijn dagboek meer getransformeerd naar een mijmerboek waarin ik mijn dromen, wensen en gedachtenkronkels optekende.


Persoonlijke groei

Wat ik ook elk bijna jaar gedaan heb vanaf mijn 20ste (toen ik me echt serieus met persoonlijke groei en ontwikkeling ging bezighouden), is opschrijven wat ik op diverse vlakken en thema’s in mijn leven wilde meemaken, hebben of bereiken.

De thema’s waren: werk, geld, liefde/relatie, reizen, gezondheid en huis. Ik vulde dan in wat ik op het gebied van werk of geld wilde bereiken. Heel concreet. Ik wil dit doen, dat verdienen, ik wil hier meer van en daar minder van. En na een half jaar checkte ik dan wat ik had opgeschreven. Was het al gelukt? Of moest er wat meer nadruk op gelegd worden? Dit manifesteerlijstje heeft mij echt veel focus (en plezier!) gegeven. Ik kan het iedereen aanraden.

 

Happy list

Ook maak ik jaarlijks een happylist. Een lijst met dingen waar ik blij van word en energie van krijg. In het kader van “Do more of what makes you happy”.

Mijn thema lijst heb ik getransformeerd tot een wat uitgebreidere lijst. De Fresh New Future list. Dit is een hele lange lijst van dingen die ik graag wil hebben, ervaren of krijgen. Heerlijk om mee bezig te zijn. Ik zit nu op 88 items.

 

Ontspullen


De stapel boekjes die ik de afgelopen 39 jaar verzameld heb is behoorlijk groot. Toen ik begin 2019 het grootste deel van mijn spullen weg gaf, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen mijn journals weg te gooien. Ook al lees ik er nooit meer in, het voelt toch als mijn goud. Mijn gedachten en spinsels zwart op wit. Vastgelegd voor wie het kan lezen. Mijn handschrift was ooit heel erg mooi, maar is als ik in flow ben bijna onleesbaar.

Door het ont spullen werd ik wel aan het denken gezet. Hoeveel papier kan je opgebruiken, hoeveel opschrijfboekjes kun je kwijt op een kleine studio 38m2? En hoeveel komt er nog bij in de komende jaren als ik zo door blijf gaan?

 

Morning Pages

Mijn inspiratie wordt allemaal groter. Ik schrijf tegenwoordig 10 boeken per jaar vol.

Vooral tijdens Thinking Time. Dat is een moment in de ochtend dat ik ga zitten met mijn journal en een vraag waar ik graag antwoord op wil. Thinking Time is perfect als je ergens over twijfelt of een beslissing over moet nemen. Je stelt de vraag en je gaat minimaal een half uur nadenken en braindumpen tot je tot een antwoord komt dat goed voelt. Ik ben hier nog mee aan het oefenen, maar het voelt goed om te doen.

Ook schrijf ik regelmatig Morning Pages. Als ik nog half slaap of net uit mijn meditatie ben schrijf ik dan 3 pagina’s vol met alles wat in me opkomt. Het idee van de Morning Pages komt van Julia Cameron (uit het boek The Artists Way) en het is bedoeld om je innerlijke criticus te killen. Door zonder na te denken in flow te schrijven leer je minder naar je stemmen te luisteren en kom je makkelijker in je creatieve zone. De teksten die je produceert tijdens dit ritueel hoef je niet na te lezen. Soms komt er niets anders op papier als: “Oh, ik weet echt niet wat ik moet schrijven, wat is dit stom, ik heb geen zin, ik ben moe, hm…ik wil koffie, zit ik al aan 3 pagina’s. Wat een onzin is dit. Wat moet ik vandaag eigenlijk doen, ik ga straks die en die bellen, oh, ik moet ook naar dat feestje, bweh, saaie bedoening. Vet veel zin om in mijn bed te kruipen en de hele dag Netflix te kijken. OMG, ik heb zin om pannenkoeken te bakken en morgen … weer te zien…. (dit voorbeeld is totaal uit mijn mouw geschud en is niet autobiografisch, maar je hebt een beeld. Zo werken gedachten ongeveer, en zo kunnen jouw morning pages er dus uitzien. En dat is prima.) Het gaat er niet om briljante verhalen te schrijven, het gaat erom dat je vertrouwt raakt met het schrijven en dat je je blokkade opheft. Probeer het maar eens een tijdje.

Maargoed, ik ben een grootgebruiker dus. Van journals. En ik zocht naar alternatieven….

 

Rewritable


Een vriendin van me gebruikte sinds een tijdje een rewritable journal. Wat een tof idee dacht ik! Maar ik vond die van haar te groot en te saai qua indeling. Weinig pagina’s ook. Ik wil wel lekker kunnen doorschrijven.

 

MOYU!

Toen kwam ik via Instagram de rewritable journals van MOYU tegen! Wauw! Ze zien er supermooi, profi en strak uit. Er zit een week overzicht in, plenty pagina’s met lijntjes, een to do list pagina en kan je kiezen of je gebonden of ringband vorm wilt.

Een ringbandje leg je lekkerder plat, maar een boekje neemt iets minder plek in je tas in. Alle journals van MOYU zijn gemaakt van kwalitatief hoogstaand steenpapier, dat zacht en glad voelt, maar met de prachtige (zwart schrijvende, I like!) Friction pen heel lekker te beschrijven is. De inkt droogt snel en ik heb als linkshandige geen knoei effect ondanks het feit dat ik met mijn hand over de tekst ga tijdens het schrijven.

Als je uitgeschreven bent en je hebt je tekst gefotografeerd, gescand of anderszins gedigitaliseerd, dan maak je het bijgeleverde ‘wisdoekje’ even nat en veeg je je pennenvruchten in een zwier weg.

Hoe lekker, elke dag een clean slate! En nooit meer te veel opschrijfboekjes.

 

Voordelen van een MOYU-boekje (to name a few):

  • Je hebt er maar 1 nodig. Dat scheelt echt veel papier, ruimte, bomen.
  • Je hebt niet het gedoe van veel te veel boekjes (en in welk boekje had ik het ook alweer opgeschreven?)
  • Je hebt wel het fijne creatieve effect van met de hand op papier schrijven (hoera voor je creatieve hersenschorsjes).
  • De journals van MOYU zijn niet zo zwaar en dik.
  • Ze zien er netjes uit en de kaft raakt niet vernaggeld als je het boekje veel meeneemt in je tas.
  • Voor elk boekje dat je aanschaft wordt er een boom geplant.
  • En, een MOYU-boekje is tot wel 500x herschrijfbaar
  • Zelfs als je de tekst pas na maanden of een jaar wilt uitwissen, gaat dat nog even gemakkelijk!
  • Er zijn boekjes in gebonden versie A4 en A5 of met ringband in diverse hippe designs.

 

10% korting


Als je deze link of kortingscode gebruikt krijg je 10% korting op je aankoop. De couponcode is CAT48.

Als je meerdere boekjes wilt voor jezelf of om cadeau te doen, check dan even de bundels.

P.S. Een serie van de nieuwste MOYU boekjes is ontworpen door Dennis Storm. De voormalige BNN tv-presentator is fervent minimalist en schreef daar ook een boek over. Check alles over deze serie en over de challenge die erbij hoort op de website van MOYU.

Geef een reactie