Beweeg jij mee als je wereld op zijn kop staat?

Meebewegen met wat is. Ben jij daartoe in staat?

Als het leven een spel is, dan zijn we nu op een punt aangekomen dat we voor een hele grote challenge staan. Een raadsel waar niet direct een oplossing voor is. Misschien wel een van de grootste opgaven die we als mens in ons leven gehad hebben.

Hoe ga je daar mee om? Wat doe je als je niet weet wat je moet doen? Als je niet naar buiten kan terwijl je dat wel gewend bent? Als je werk er ineens heel anders uit ziet of als je misschien niet eens meer werk hebt? Als je geld op is en je gek wordt van de muren die op je af komen. Je huis te klein is als je de hele dag thuis bent. Als je in je relatie niet meer een beetje langs elkaar kunt leven en echt met elkaar geconfronteerd wordt.

Hmmm… dat zijn wel dingetjes…inderdaad. Ik heb makkelijk praten want ik hou van alleen zijn, ik werk graag en vaak alleen thuis, en doe al veel online en via Skype en Zoom, ik heb geen relatie, geen kinderen en geen baan die ik kwijt kan raken. Ik hoef alleen maar met mezelf door een deur te kunnen en mezelf te onderhouden. En zo gezond mogelijk te blijven (ondanks de leukemie). Klopt. Ik heb makkelijk praten.

Maar ik had vroeger wel een vaste baan, een prima salaris, een relatie, een huis, een goede gezondheid. En ik ben ook zwanger geweest dus ik had een ook kind kunnen hebben.

Door omstandigheden en door de keuzes die ik daardoor moest maken, ben ik alles kwijtgeraakt. Mijn vaste baan (en dus mijn geld) door een economische crisis, mijn relatie omdat mijn vriend overleed, mijn huis omdat ik het moest verkopen omdat ik er te veel stress van kreeg, mijn gezondheid omdat ik vette pech had, en mijn ongeboren kind omdat ik te ziek was om het op de wereld te kunnen zetten, laat staan opvoeden.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik je een hart onder de riem wil steken. Whatever happens, je vindt een manier om erdoorheen te komen. Tenzij je het niet overleeft. Maar dat is voor jou niet erg, jij merkt er niks van als je dood bent (en als je in reïncarnatie gelooft, kan je misschien zelfs gewoon nog een keertje terugkomen). Voor je omgeving en de mensen die van je houden is het natuurlijk super klote als je er niet meer bent. Maar daar gaat het even niet over. Het gaat over jou.

Tuurlijk wil je niet dood, en tuurlijk wil je alles uit het leven halen wat erin zit. Heb je ellenlange bucketlists en moet het liefst alles gemanifesteerd worden. Het is je goed recht om dat te willen en tot op zekere hoogte heb je daar ook invloed op.

Hoe? Nou, zoals Darwin het zo mooi zegt, de mensen die het best meeveren met wat er op hun pad gelegd wordt, hebben de meeste kans te overleven in tijdens van stress en crisis.

Wat je kan doen? Concreet? Heel veel. Namelijk, je realiseren dat als het leven je limoenen geeft, je daar limonade van kunt maken. Probeer de lessen te zien, de kansen te herkennen, de moeite te doen om de beste versie van jezelf te maken en daarmee je mooiste leven te leven. Probeer te doen wat je kunt doen, in actie te komen op de vlakken waar jouw talent ligt en stop met piekeren en bedenken hoe kut het allemaal is wat je “overkomt”. Op veel dingen die er op je pad komen heb je misschien geen invloed, maar je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat, hoe je ernaar kijkt en welke keuzes je vervolgens maakt om ermee te dealen.

En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar I have been there, done that, got the t-shirt. Het heeft mij heel veel sterker gemaakt dan ik ooit had gedacht te kunnen worden. Mijn leven is mooier dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ook zonder ‘baan’, zonder partner, zonder kind en zonder goede gezondheid.

Omdat ik meeveer met wat er wel is. Me op elk moment kan realiseren hoe fucking rijk ik ben. Omdat ik zie wat er allemaal goed en mooi is aan mijn leven en aan de wereld. En omdat ik zie wat er mooi is aan jou.

Zie jij dat zelf ook? Ik nodig je uit om in de spiegel te kijken en je af te vragen wat jou rijk maakt. Ik weet zeker dat het meer is dan jij nu misschien denkt.

Geef een reactie