10 mustread boeken voor jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer

Ik ben gek op boeken over ondernemen en persoonlijke ontwikkeling. Ik luister ze via Storytel of Amazon. Om nieuwe boeken te ontdekken gebruik ik de app Blinkist. Daar luister ik de samenvattingen en als een boek me aanspreekt, dan luister ik het via Storytel. Soms heb ik het boek uit, maar vind ik het zo goed dat ik het ook in de papieren versie besteld. Bijvoorbeeld om het te kunnen bestuderen en de oefeningen uit het boek te kunnen doen.

Deze 10 boeken behoren tot mijn nieuwe favorieten. Ze zijn allemaal te beluisteren via Storytel en te bestellen via Bol.com. Ik heb de (affiliate) links er voor je bij gezet.

 

  1. Everything is figuroutable – Marie Forleo

Voor alles is een oplossing. Dus dat iets niet kan omdat je geen geld, geen tijd, geen kennis hebt, is onzin. De enige reden waarom je iets wat je wilt niet doet, is omdat je het stiekem eigenlijk toch niet wilt doen.

Dit boek is een must read voor iedereen met smoesjes, die zijn uitstelgedrag echt wil aanpakken.

“Alles is uitvogelbaar geeft lezers de moed om, ondanks hun angsten, hun dromen waar te maken en significante veranderingen in de wereld teweeg te brengen. Het geloof in ons eigen kunnen staat daarbij centraal. Alles is uitvogelbaar maakt korte metten met disfunctionele overtuigingen en belemmerend gedrag. Forleo neemt je stap voor stap mee in de achtbaan van creativiteit, verandering en vooruitgang. Dit meesterwerk helpt je boven alles jouw innerlijke kracht aan te boren.”

Het boek staat bomvol voorbeelden van ‘kan niet, kan toch’ en als hierna niet geïnspireerd bent om je dromen waar te maken of je business echt van de grond te laten komen dan weet ik het echt niet meer.

Vooral het luisterboek, door Marie zelf ingesproken, is een aanrader. Het enthousiasme spat ervan af.

Je kunt het boek luisteren via Amazon of bestellen via Bol.com.

 

  1. Can’t Hurt Me – David Goggins

Een van de meest indrukwekkende verhalen die ik ooit gehoord heb, is het verhaal van David Goggins. Hij groeit op in een gezin waar lichamelijke mishandeling aan de orde van de dag is, en ook op school heeft hij het heel zwaar omdat hij enorm gepest wordt. Hij is depressief en veel te dik en gedoemd om een kansloos leven te leiden.

Op een bepaald moment besluit Goggins dat het genoeg is. Hij spreekt al zijn zelfdiscipline, mentale weerbaarheid en spierkracht aan om zichzelf te transformeren tot een Amerikaans strijdmachticoon, de enige man in de geschiedenis die elite-training als Navy SEAL, Army Ranger en Air Force Tactical Air Controller voltooide. In zijn boek schrijft/vertelt hij hoe hij onmogelijke records neerzette door met twee gebroken benen 100 kilometer te lopen en andere onmogelijke challenges die niemand voor mogelijk houdt, 'nailde'.

Goggins wordt ook wel "The Fittest (Real) Man in America" genoemd.

Mocht je nog eens een moment hebben dat je twijfelt of je wel naar de sportschool zult gaan of in zelfmedelijden op de bank gaat Netflixen met een grote zak chips, terwijl je je voorgenomen had fitter te worden… of mocht het je op een dag ontzettend tegenzitten vraag jezelf dan af “What would Goggins do?”. Gegarandeerd dat je in de actie komt, als je dit boek hebt gelezen en tot je hebt laten doordringen.

Waarschuwing: begin er dus niet aan als je liever lui bent dan moe 😉

Je kunt het boek bestellen via Bol.com of Amazon. Het luisterboek dat je via Amazon en Audible kunt kopen is in een soort interviewstijl, waarin David Goggins telkens stukken van het verhaal dat de voorlezer leest, toelicht. Dat doet hij een op een onnavolgbaar enthousiaste manier.

 

  1. The War of Art – Steven Pressfield

Elke creatief kent het wel, je weet dat je prachtige dingen zou kunnen creëren, maar iets houdt je tegen…Je innerlijke criticus, smoesjes…

Waarom doen we niet wat je we eigenlijk willen doen? Waarom luisteren we zo braaf naar onze innerlijke criticus?

In The War of Art duidt Steven Pressfield, die zelf een aantal bestsellers op zijn naam heeft staan, dit probleem (de vijand ‘weerstand’) en geeft hij goede tips (een strijdplan) om je creatieve blokkades te doorbreken en als creatief/ondernemer wel onze successen te behalen.

“The War of Art legt de nadruk op de vastberadenheid die nodig is om de obstakels van ambitie te overkomen en toont effectief aan hoe je het hoogste niveau van creatieve discipline kunt bereiken. Zie het als streng zijn voor je eigen bestwil. Of je nu een artiest bent, een schrijver of een zakenpersoon: dit simpele, persoonlijke en directe boek zal je inspireren het potentieel van je leven te benutten.”

Must read voor elke creatieve ondernemer. Wat ik cool aan dit boek vind is dat het echt anders is dan andere boeken over creatieve blokkades. Veel praktischer nog.
En “als je angst voelt om ergens mee aan de slag te gaan, dan weet je zeker dat je op de goede weg bent”, aldus Steven Pressfield

Dit boek is als luisterboek verkrijgbaar via Amazon. Je kunt de samenvatting luisteren via Blinkist, of het boek bestellen via Bol.com.

 

  1. De alchemist – Paolo Coelho

Dit boek las ik voor het eerst in 1993. Ik was er zwaar van onder de indruk, maar niet zo erg als toen ik het afgelopen zomer voor de 2e en 3e keer las. Wat een ontzettend goed boek is dit. Een masterpiece. Elke keer als ik het lees ontdek ik weer een nieuwe laag. Dit boek heeft echt diepgang. Terwijl het in eerste instantie een gewone roman lijkt.

De strekking is samengevat: Volg de wijsheid van het hart

Santiago, een jonge schaapherder, realiseert zich op een dag dat je als schaapsherder eigenlijk maar een beperkte wereld hebt. Hij wil weten hoe de wereld in elkaar zit en besluit om te gaan reizen. Hij droomt over een verborgen schat, en voelt dat hij hier iets mee moet gaan doen. Onderweg op zijn zoektocht ontmoet hij mensen die hem helpen en tegenwerken. In Egypte ontmoet hij de alchemist, die over een grote spirituele wijsheid beschikt. De alchemist geeft de jongen waardevol advies waarmee hij het geheim van de wereld kan ontrafelen.

Paolo Coelho is een meesterverteller met een rijke achtergrond aan wijsheid over diverse vakgebieden, waaronder alchemie, psychologie en geschiedenis. Dat blijkt wel uit dit boek.

Je kunt het boek beluisteren via Storytel of in diverse versies bestellen via Bol.com en Amazon.

 

  1. You are a badass – Jen Sincero

Nog een boek in de categorie ‘Kan niet, kan toch’, is dit motivatieboek van Jen Sincero.

Het lijkt vooral op vrouwen gericht, maar je kan er als man vast ook wel wat van leren (bijvoorbeeld hoe vrouwen denken ;-)).

Wil je je dromen en je doelen waarmaken? Ben je bepaalde onderdelen van je leven beu, maar mis je het (zelf)vertrouwen om er echt mee aan de slag te gaan. Jen geeft je een duwtje in de juiste richting, een dikke boost om alles te bereiken waar jij van droomt. Omdat je een badass bent.

Een van de meest interessante inzichten van dit boek vond ik het stuk over je overtuigingen en hoe je die al van generatie op generatie meekrijgt. Zonder dat jij je ervan bewust bent hebben die overtuigingen op alles wat jij doet en hoe jij de dingen ziet, gigantische invloed. Door je je bewust te worden van die overtuigingen maak je een grote stap richting je nieuwe leven waarin je dingen wel voor elkaar krijgt

Sincero schreef een boek met oneindig veel kleine tips en stapjes die kunst doen/zetten om met je dromen aan de slag te gaan.

You are a Badass is te beluisteren via Amazon/Audible en te bestellen via Bol.com.

Liever eerst een samenvatting luisteren? Check dan Blinkist.

 

  1. 12 Rules for Life – Jordan B. Peterson

Jordan B. Peterson is psycholoog, cultuurhistoricus en hoogleraar. Zijn controversiële visie wordt niet door iedereen even erg gewaardeerd, maar anderen vinden hem de meest invloedrijke intellectueel van de Westerse wereld.

In 12 Rules for Life destilleert Peterson, de titel zegt het al, praktische en fundamentele regels voor het leven. Wat zouden we in deze westerse wereld meer moeten doen, en wat minder.

“Op humoristische, verrassende en informatieve wijze vertelt Jordan Peterson ons waarom kinderen die aan het skateboarden zijn met rust gelaten moeten worden, welk verschrikkelijk noodlot mensen die te snel oordelen te wachten staat, en waarom je altijd een kat moet aaien als je er een tegenkomt. In 12 regels voor het leven maakt Jordan Peterson korte metten met de moderne clichés van wetenschap, geloof en de menselijke natuur, en tegelijkertijd transformeert en verrijkt hij de denkwijze van zijn lezers.”

12 Rules kun je beluisteren via Storytel en bestellen via Bol.com of Amazon.

 

  1. Awaken the giant within – Tony Robbins

Jij bent groter, sterker en beter dan je denkt. Er zit een reus in jou die alles aankan. Aldus motivational goeroe Tony Robbins. Mocht je ooit een zetje nodig hebben om dingen van de grond te krijgen, lees dan boeken van Tony en kijk video's op YouTube. Tony rijkt de ene effectieve strategie na de andere aan voor het beheersen van je emoties, je lichaam, je relaties, je financiën en je leven. Een beroemde quote van Tony is" It's in the moments of decision that you life is being shaped". Met andere woorden, je hebt meer invloed op je leven dan je denkt en als je besluit de controle over je leven te nemen, en de verantwoordelijkheid, dan ben je tot alles in staat.

Dit boek kun je beluisteren via Storytel of bestellen via Bol.com.

 

  1. The Four Agreements – Don Miguel Ruiz

Volgens de traditionele wijsheden van de Tolteken zijn er vier overeenkomsten in het leven die essentieel zijn op het pad naar persoonlijke vrijheid. Terwijl overtuigingen veranderen door het behoud van deze overeenkomsten, verzekert de sjamanistische leider en heler Don Miguel Ruiz ons ervan dat levens "gevuld gaan worden met genade, vrede en onvoorwaardelijke liefde".

Dit boek gaat over de ideale manier waarop mensen met elkaar zouden moeten communiceren. Ik besloot dit boek te luisteren tijdens mijn ochtendwandelingen en het bleek echt een eye-opener te zijn. Er zijn volgens Don Ruiz vier basisafspraken met betrekking tot communicatie : 1. Speak impecable. 2. Don’t take anything personal, 3. Don’t assume en 4. Always do your best.

Wat me enorm raakte was de opvatting van Ruiz dat je best doen de ene dag van een andere kwaliteit is dan de andere dag. Ik probeer de four agreements in mijn dagelijks leven toe te passen. Met name ‘Speak impecable (proberen niet negatief te zijn, niet vloeken etc) en don’t assume (geen vooroordelen hebben, of aannames doen) vind ik best lastig.

De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz is wereldwijd al jarenlang een van de grootste spirituele bestsellers, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

The Four Agreements is te koop vanaf € 27,99 en is hier te bestellen. En hier te beluisteren.

 

  1. The Monk who sold his Ferrari – Robin Sharma

Robin Scharma is een live coach met een boeddhistische benadering. Zijn boek over een succesvolle zakenman die monnik wordt vind ik enorm inspirerend.

Het gaat over de weg die de monnik volgt, de keuzes die gemaakt worden en de dingen die in het leven echt belangrijk zijn. Met name voor mensen die denken dat zakelijk succes te maken heeft met geld en dure auto’s is dit wel een goed boek, denk ik.

Robin Scharma heeft ook de 5AM club, een extreme versie van de Miracle morning, en hij zegt in zijn YouTube filmpjes regelmatig zeer wijze dingen.

The Monk who sold his Ferrari is te koop vanaf 8,99 en kun je hier bestellen. En via Amazon. En hier beluisteren via Storytel.

 

  1. The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself - Michael A. Singer 

Wie ben je echt? Dat blijkt in de praktijk best een hele lastige vraag. Besta jij uit jouw fysieke lichaam, ben je een verzameling van ervaringen en herinneringen?

In The Untethered Soul onderzoekt spirituele leraar Michael A. Singer de vraag wie we zijn en komt hij tot de conclusie dat onze identiteit te vinden is in ons bewustzijn. Wat ons als mensen onderscheid van dieren en planten is het feit dat we in staat zijn om onszelf en de dingen om ons heen van een afstand te bekijken. Onszelf ervan te distantiëren.

Singer ziet dit als onze grote kracht en vertelt dat je door meditatie en mindfulnes je bewustzijn verder kunt ontwikkelen waardoor je pijnlijke ervaringen en herinneringen kunt loslaten en in het moment kunt leven. Van in het moment leven worden we gelukkig en bereiken we zelfrealisatie, aldus Singer.

In het eerste deel van boek ligt de nadruk op het ‘zelf’/’onze ik’ en over gedachten en belemmerende overtuigingen die onze ontwikkeling in de weg zitten. Het tweede deel gaat over energie en wat we met energie kunnen bereiken, hoe we energie kunnen inzetten om onszelf verder te helpen. Deel 3 is gericht op hoe jij dit in de wereld zet, en deel 4 gaat daarop verder en gaat over universeel bewustzijn. Jij als onderdeel van de wereld. Van het grote geheel. Het laatste, 5e, deel van het boek gaat over hoe jij in je dagelijks leven geluk kunt ervaren. Als je een allergie hebt voor een wat religieuze benadering van de wereld (zoals ik) dan is hoofdstuk 5 misschien niet je ding. Maar over all vond ik het een boeiend boek dat me zeker inzichten heeft gegeven. En ik vind het natuurlijk ook interessant om me te verdiepen in benaderingen die ik nog niet ken.

Je kunt het boek luisteren via Storytel of bestellen via Bol.com en Amazon.com.

Lees of luister jij graag ondernemersboeken of boeken over persoonlijke ontwikkeling?

Heb je tips? Laat het me weten, he?

 

Geef een reactie