De alchemist – Paolo Coelho

Dit boek las ik voor het eerst in 1993. Ik was er zwaar van onder de indruk, maar niet zo erg als toen ik het afgelopen zomer voor de 2e en 3e keer las. Wat een ontzettend goed boek is dit. Een masterpiece. Elke keer als ik het lees ontdek ik weer een nieuwe laag. Dit boek heeft echt diepgang. Terwijl het in eerste instantie een gewone roman lijkt.

De strekking is samengevat: Volg de wijsheid van het hart

Santiago, een jonge schaapherder, realiseert zich op een dag dat je als schaapsherder eigenlijk maar een beperkte wereld hebt. Hij wil weten hoe de wereld in elkaar zit en besluit om te gaan reizen. Hij droomt over een verborgen schat, en voelt dat hij hier iets mee moet gaan doen. Onderweg op zijn zoektocht ontmoet hij mensen die hem helpen en tegenwerken. In Egypte ontmoet hij de alchemist, die over een grote spirituele wijsheid beschikt. De alchemist geeft de jongen waardevol advies waarmee hij het geheim van de wereld kan ontrafelen.

Paolo Coelho is een meesterverteller met een rijke achtergrond aan wijsheid over diverse vakgebieden, waaronder alchemie, psychologie en geschiedenis. Dat blijkt wel uit dit boek.

Je kunt het boek beluisteren via Storytel of in diverse versies bestellen via Bol.com