De wereld volgens mijn vader Guus

IMG_5162

Guus werd geboren in 1945 en groeide op in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en specialiseerde zich in grafische kunst en fotografie. Daarnaast was hij encadreur (lijstenmaker), restaureerde hij oude schilderijen en gooide hij op latere leeftijd het roer om meer tijd in de natuur door te brengen als hovenier. Huizen kopen, volledig opknappen, inrichten en weer verkopen (inclusief het volledige vintage meubilair) werd een bezigheid waar hij en mijn moeder Greetje van hun 65ste hun plezier uit haalden.

Naturografie

Guus' liefde voor de natuur en voor grafische patronen zie je in al zijn werk terug. Hij noemt het 'naturografie'.

Guus kon zich uren verliezen in het maken van fotocollages. Van een detail van een touw, een roestige schroef of een verweerde handschoen maakte hij de meest fascineren patronen.

Toen hij ernstig ziek werd, halfzijdig verlamd raakte en in een hospice verbleef maakte hij de collages eerst nog op de laptop met 1 hand, en later alleen nog in zijn hoofd.

Guus vond het spannend om zijn eigen werk tentoon te stellen, vertelde er wel vaak enthousiast over en stopte er al zijn liefde en aandacht in. Hij wilde de verwachting dat hij er geld mee zou moeten verdienen of dat iemand het mooi moest vinden, loslaten. Die bescheidenheid sierde hem, maar tegelijkertijd deed hij zichzelf er in mijn ogen tekort mee.

Guus overleed op 2 maart 2022 en liet een enorme schat aan kunstwerken na.

Een aantal van de collages waar hij zo veel plezier uit haalde, deel ik hier graag met jou. Omdat Guus en zijn werk het verdienen om gezien te worden. Ik gun iedereen een beetje van Guus zijn onuitputtelijke inspiratie en energie. Want dat krijg je als je, net als hij, weet wat jouw goud is, je eigen pad volgt en gaat voor jouw joy.

Guus Colnot portret