Dingen die ik leerde over dankbaarheid

Heb je het kerstdiner weer achter de kiezen, cadeautjes in de pockets en wat quality tijd met jezelf en/of familie doorgebracht?

Zo in de laatste week van het jaar is het mooi om eens achterom te kijken. Naar het afgelopen jaar. Dat geeft inzichten die je kunt meenemen naar het nieuwe jaar.

Zoals Steve Jobs dat mooi zei:

"You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever."

 

Terugblikken

Bij het terugblikken zijn er een aantal key vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Wat ging er goed?
 • Wat kan er beter?
 • Wat wil je in 2021 achterlaten?
 • Wat mag mee naar 2022? > Waar wil je graag meer van / wat wil je opschalen?
 • Waar ben je dankbaar voor?

Oeh, die laatste vraag inspireerde me voor dit blog.

Dingen die ik leerde over dankbaarheid...

Dankbaar zijn in goede tijden is makkelijk
Dankbaar zijn voor mooie en bijzondere mensen, dingen en momenten in je leven is niet heel moeilijk. Dat gaat vaak vanzelf (ook al spreek je het niet altijd hardop uit).
Een van mijn grote inzichten van de afgelopen jaren is dat ik dankbaar heb leren zijn voor lastig(ste) dingen in mijn leven. De grote hobbels, de diepe dalen, de shitperiodes. En geloof me, die waren er echt plenty. Dus voel ik mij heel gezegend. Want in de grootste pijn zitten vaak ook de grootste lessen. Zonder wrijving geen glans, zonder licht geen donker, zonder bevallingspijn, geen schattige baby.

Dankbaarheid geef je door
Ik geloof dat het leven is bedoeld om te leren, te groeien en jezelf te ontwikkelen (letterlijk af te pellen tot de essentie van wie jij bent). En het is volgens mij de bedoeling om dat wat je in dat proces leert door te geven aan anderen.

Dankbaarheid biedt geen ruimte voor angst
Als je dankbaar bent is er geen ruimte voor angst. Dat zijn twee emoties die niet samen lijken te gaan. Als er dingen slecht gaan, je in de stress zit, probeer dan te focussen op dat wat er wel is en probeer daar dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld iemand die je helpt als je in de put zit, of het feit dat je in de crisis zwaar moest afzien, maar wel je baan behield. Of je baan, die je stiekem verschrikkelijk vond, kwijtraakte, maar daardoor ineens alle tijd kreeg om op onderzoek te gaan naar waar je wel blij van wordt. En nee, dat is niet makkelijk, het kan superzwaar zijn, pijnlijk, verdrietig, onmogelijk lijken. Maar er is altijd iets te leren en dus iets om dankbaar voor te zijn.

Do not take anything for granted
Het is mooi om anderen te bedanken. Dat geeft hen een goed gevoel, maar jou ook. Doe dat dus zo vaak als dat dat goed voelt. Ik probeer niks 'for granted' te nemen. Als ik een aardig en behulpzaam iemand bij een klantenservice spreek, dan bedank ik ze extra uitgebreid, geef ze complimenten over hun geduld en het feit dat ze hun werk goed doen. Ze horen vaak zoveel geklaag, hoe fijn is het om eens iemands dankbaarheid te horen? (wel eerlijk menen natuurlijk he?).

Dankbaarheid is onvoorwaardelijk
Dankbaarheid is alleen dankbaarheid als je er niks voor terugvraagt. Het moet onvoorwaardelijk zijn. Geef een bedankje of compliment niet omdat je eigenlijk zelf graag naar een complimentje vist.

Dankbaar zijn = rijk zijn
Dankbaarheid richt zich op wat er wel is. Wat goed voelt, waar je energie van krijgt. Dankbaarheid gaat over rijkdom. Stilstaan bij wat jou gegeven is en dat zien en voelen.

Dankbaarheid = zijn met wat is
Als je een lastige tijd doormaakt is het soms moeilijk om dankbaar te zijn. Je ziet gewoon het gewoon even niet. Probeer toch elke dag 3 kleine dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Desnoods schrijf je op dat je dankbaar bent vanwege het feit dat je een papiertje hebt om je dankbaarheid op te schrijven. Of vergelijk jezelf even met mensen die het nog veel zwaarder hebben, meestal komt de dankbaarheid dan ook vanzelf. Op de dag dat ik de diagnose leukemie kreeg zag ik 's avonds toevallig een programma waarin iemand geen benen had, dat plaatste mijn ziekte direct in perspectief voor mij. (wat overigens niet wil zeggen dat geen verdriet mag hebben over dingen die je overkomen, sterker nog, feel the feels. Maar erin blijven hangen kan soms teveel verlammen)

Dankbaarheid kan je zichtbaar maken
Ik heb zelf een dankbaarheid pot. Een glazen pot waarin ik op gekleurde papiertjes dingen schrijf waar ik dankbaar voor ben. Doordat de pot steeds voller raakt met de gekleurde papiertjes zie je direct hoeveel er is om dankbaar voor te zijn.

Schouderklopjes zijn gezond
Jezelf bedanken is nog steeds een beetje not done. Het is lastig om onder het juk van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' uit te komen. Jezelf een schouderklopje geven is arrogant of raar. Maar wat jezelf complimenteren en bedanken energetisch met je doet is van ongekende waarde, leerde ik van neuro encoding specialist Joseph McGlendon. Je lichaam maakt dopamine aan als je een big smile opzet terwijl je jezelf een schouderklopje geeft. En dat geeft een signaal af naar je systeem dat je daar mee van wilt. Do more of what makes you happy is mijn lijfspreuk :-).

I want to thank... me
Schrijf eens een bedank brief aan jezelf met alles wat je goed en leuk aan jezelf vindt. Alles waar je trots op bent. Voor sommige mensen is dit een super moeilijke opdracht, maar je zult zien wat het met je doet. Oefening baart kunst.

Ter inspiratie, check deze geweldige speech van Snoop Dogg (een van mijn favoriete old school rappers - yes, ik hou van hiphop, zo veel dat mijn bijnaam vroeger Rap Cat was).

Waarom vind ik deze video zo inspirerend?

Snoop Dogg bedankt zijn mentors, teachers, homeboys, ouders en vrienden (de mensen die hem steunden)
Hij bedankt de mensen die in hem geloofden toen hij nog niet in zichzelf geloofde. Die het goud in hem al zagen. Zijn potentieel.
Hij bedankt zijn voorbeelden ook voor het feit dat ze zich niet beter voelden dan hem, dat ze hem als gelijke behandelden.
Hij bedankt voor de les van een van zijn mentoren om meer positief en productief te zijn. Door voor het goede te gaan is er meer geluk in zijn leven gekomen. En deze les wil hij ook doorgeven aan de jongere generatie rappers.
Hij bedankt de mensen die het hem zwaar maakten (die niet in hem geloofden) en degenen tegen wie hij moest rap battelen (door de strijd moest hij zichzelf elke keer weer verbeteren en werd hij de rapper die hij is geworden).
En hij bedankt zichzelf voor zijn inzet, voor zijn doorzettingsvermogen, voor zijn zweet en voor het feit dat hij zichzelf was in goede en slechte tijden. 

Wat hij ook zegt is dat hij deze persoon Snoop Dogg is geworden dankzij al deze mensen en zichzelf. Hij heeft zijn dromen nagejaagd, zichzelf een nieuwe identiteit gegeven en  een nieuw verhaal gecreëerd over wie hij is en wat hij kon bereiken.

Reinvent Yourself

En dat is nou precies wat ik jou leer in de Reinvent Yourself cursus. Hoe je in de schoenen van die nieuwe 2.0 versie van jezelf stapt en elke dag in het moment het leven van je dromen gaat leven. Meer weten? Klik hier.

Yearcompass
Een krachtige tool om terug te blikken en vooruit te kijken is het Yearcompass. Je kunt dat gratis downloaden via deze link

 

P.S.  Thank YOU!

Ik wil jou bedanken omdat je:

 • bent wie je bent
 • tijd en aandacht besteed aan het lezen van mijn blog
 • met mij hebt gewerkt in de afgelopen periode
 • een cursus of coaching sessie bij me hebt gedaan
 • mij inspireert om jou te inspireren
 • in mijn innercircle van zielsverwantklanten zit
 • in de toekomst mee gaat doen met mijn mastermind, 1-op-1 coaching bij me gaat doen of een van mijn online cursussen gaat doen (YAY!)
 • jouw persoonlijke ontwikkeling op nummer 1 zet
 • je jouw goud met de wereld deelt of in de toekomst gaat delen

 

Geef een reactie