10 tips voor het schrijven van een blog

Een beetje professional kan er tegenwoordig niet meer onderuit; als je online zichtbaar wilt worden, zul je jezelf moeten laten zien en je expertise "moeten" delen met anderen. Hoe? Door te bloggen!

Moet dat? Ja!

Los van het creëren van online zichtbaarheid en het laten zien van je expertise kom je met een blogartikel terecht op het web en dus op Google. Hoe meer waardevolle artikelen jij via je blog deelt hoe hoger jij in de zoekresultaten naar voren zult komen en dat wil je. Want zou je niet je ideale doelgroep willen bereiken?

Met bloggen vergroot je de kans om bij veel mensen tegelijk onder de aandacht te komen en met ze in gesprek te raken. Reken eens uit hoeveel tijd (en dus geld) het je kost om je kennis een-op-een met prospects te delen. Bloggen is gratis reclame. Win-win dus.

Hoe zorg je er nu voor dat je blog gelezen wordt? Ik heb 10 tips voor je.

Maak titels zo prikkelend mogelijk (denk aan krantenkoppen; wat trekt jouw oog het eerst
en wat zorgt ervoor dat je verder wil lezen?)

Met de titel van je artikel trek je de mensen naar je toe en prikkel je ze om door te klikken. De prikkelende titel moet natuurlijk wel aansluiten bij het artikel anders is de lezer teleurgesteld. Je kunt de volgende tips gebruiken bij het opstellen van je blogtitel.

- Gebruik emotie
- Benoem het probleem en de oplossing
- Gebruik belangrijke zoekwoorden
- Stel een vraag
- Gebruik ironie (een beetje provoceren of je lezer uit de tent lokken mag)

Maak het artikel scanbaar

Zorg dat je lezer in n oogopslag kan bepalen waar je blog over gaat. Dat doe je door te kiezen voor een duidelijke structuur
- Gebruik opsommingen
- Houd de alinea’s en je zinnen kort (SEO houdt niet van lange en wollige zinnen)
- Gebruik tussenkopjes (goed voor SEO)
- Gebruik een opvallende opmaak (vet en cursief weergegeven woorden)
- Gebruik witruimte (dat zorgt voor meer overzicht).
- Gebruik afbeeldingen

Gebruik meer dan 300 woorden

Google houdt van langere artikelen en waardevolle informatie. Hoe langer een artikel is hoe eerder de zoekmachine dit artikel laat terugkomen in de zoekresultaten. Bij een lang artikel is de kans namelijk groot dat er veel waardevolle informatie in zit.

Hou het simpel, maar maak het niet simpeler dan het is (lees: vakjargon is leuk voor collega’s maar klanten kunnen er niet altijd zoveel mee)

Als expert ken jij de termen die binnen jouw vakgebied veel worden gebruikt, maar strooi daar niet de hele tijd mee. Vind een modus tussen expert- en Jip en Janneke taal. Tip: laat je blog voordat je hem post eens lezen aan je partner of een vriend(in) die niet in jouw vakgebied zit, en vraag of zij alles begrijpen.

Creëer conversatie/interactie

Conversatie/interactie is het belangrijkste dat je wilt creëren op je blog. Richt je niet alleen op het zenden van jouw boodschap maar help en informeer mensen met je blog. Breng een gesprek of inhoudelijke discussie op gang door een vraag aan je lezer te stellen. Is dit duidelijk? Toch? Of zeg ik nu iets raars? Eens of oneens? Wat vinden jullie? etc.

Je kunt nog zo’n mooi en interessant artikel hebben geschreven, als er geen vraag in wordt gesteld zijn de enige reacties die je zult krijgen duimpjes en likes.

Stel tussenvragen in je blog

Jouw lezer kan niet níét antwoorden op vragen die je stelt. Door in je artikel vragen te stellen komt de lezer al in de antwoordstemming. Deze tussenvragen verlagen de drempel om de call to action (zie punt 10) te beantwoorden aan het einde van je artikel. Hiermee vergroot je de kans dat je lezer een reactie achterlaat of tot actie overgaat.

Deel naast kennis, interessante info en goed nieuws ook tegenvallers en minder goed nieuws

Dat maakt het beeld dat je lezer van je heeft meer reëel. Verhalen die voor herkenning zorgen hebben de meeste impact. Een ervaring hoeft niet per se jouw ervaring te zijn, het kan ook de ervaring zijn van een ander, maar je herkent de situatie en je kunt je erin inleven. Deel je eigen verhaal, je fouten, leermomenten en je successen. Je verlaagt daarmee ook de drempel voor mensen om te reageren en contact met je op te nemen. Je legt sneller de verbinding met de ander. Net als in het echte leven. Wat waren de momenten dat je met iemand echt een connectie had?

Werk in je verhaal van klein naar groot

Begin met een klein voorbeeld en werk dat uit. Zet het in een context. Maak het grappig, vergroot het uit. Je kunt je verhaal ook verdelen over meerdere blogs, maar zorg er wel voor dat je die ook daadwerkelijk post als je dat belooft aan je lezers. Follow up is belangrijk en daarnaast loop je het risico niet betrouwbaar over te komen als je je afspraken niet nakomt.

Verplaats je in je lezer

Er bestaat niet 1 soort lezer, iedereen consumeert informatie op een andere manier. Grofweg zou je ze kunnen onderverdelen in vier types:

Passieve ontvanger (29% van de mensen); deze heeft geen tijd om te lezen en leest alleen koppen.

Digitale snacker (31% van de mensen); leest van alles een beetje, de hele dag door. Wat hij of zij leest moet vooral toegankelijk zijn.

Enthousiaste traditionele lezer (20% van de mensen); deze lezer leest alles tot in detail. Leest vier kranten en neemt de tijd.

De drukbezette meningsvormer (20% van de mensen); kritische lezer op zoek naar achtergrond en duiding, leest diverse soorten kanalen en vormt zich op basis daarvan heel een mening. Heeft niet veel tijd, dus inhoud moet goed en snel te lezen zijn. (bron: https://www.emerce.nl/cc?_r=/research/vier-typen-nieuwsconsumenten-aanspreekt)

Gebruik altijd een 'Call to action’ (CTA) onderaan je blog

Daarmee vraag je de lezer in actie te komen. Bijvoorbeeld:

-stel bijvoorbeeld een vraag naar aanleiding van de inhoud van je blog
-kondig een event aan
-bied een product aan
-geef aan dat mensen bij vragen contact met je op kunnen nemen.

Tot slot

He, maar dat is toch heel veel werk? Ja dat klopt! Maar wat had je dan gedacht? Als jij onder de aandacht wilt komen en blijven van je doelgroep dan moet je daar tijd in stoppen. Voordeel van bloggen is (als je het goed oppakt) dat je blog soms jaren meekan en daarmee al die tijd jouw doelgroep naar je toetrekt. Dus aan de slag 🙂

Ik begrijp ook dat je het lastig vindt, en dat divine inspiration een mythe is, dus heb ik nog een laatste tip voor je.

Neem contact met me op om te horen wat ik voor je kan betekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *